Recepty pro reflux, bezlepkovou a bezlaktózovou dietu

Jelikož už pár měsíců bojujeme s vařením kvůli refluxu a intoleranci lepku i laktózy, možná i někomu dalšímu, kdo se potýká s vymýšlením receptů, aby nejedl jenom pečený kuře s bramborem nebo rejží, pomůže těhle pár tipů. 🙂 Dala jsem dohromady takové obecnější tipy s ukázkovým receptem, ale možnými obměnami. Tak dejte vědět, jestli jste něco vyzkoušeli. Samozřejmě se můžete inspirovat i vy, kteří žádné omezení nemáte a nahradit alternativy klasikou.

Bezlepkový quiche, kiš kiš nebo prostě slaný koláč

Blonďatý kiš kiš

Co budeš potřebovat na těsto?

  • 1/2 hrníčku bezlepkové mouky
  • 1/2 hrníčku bezlepkového tvarohu (kupuju v albertu Nature Promise)
  • 1/4 hrníčku ghí (přepuštěné máslo), ale šel by podle mě i oliváč
  • lžička soli
  • 1 vejce

Co budeš potřebovat na náplň?

  • 2 vejce
  • 1 šunka s vysokým obsahem masa
  • 1 velká červená cibule
  • 1 bezlaktózová gouda (kupuju Nature Promise albert)
  • sušená rajčata v olivovém oleji
  • Parmezán

Jak postupovat?

No, začínáme klasicky katastrofou 😀 Bloncka nemá dno od koláčové formy, tudíž jsem použila klasikou dortovou, ale ničemu to nevadilo. Těsto jsem hezky rozpracovala ze všech uvedených surovin a rozprostřela špachtlí po dnu formy a cca do poloviny stěn dortové formy. Dala jsem na 10 minut na 180 stupňů upéct do trouby.

Potom jsem smíchala ingredience do náplně. Ale je fakt na vás, co dáte dovnitř, tady podle mě není co zkazit. Smíchanou náplň nalijte do 10 minut pečeného podkladu a pokud nemáte vyloženě extrémní intoleranci laktózy, nasypte navrch nastrouhaný parmežáno redžiáno. Má totiž opravdu minimální podíl laktózy a neměl by vám ublížit. Samozřejmě i tady existují alternativy.

No a pečeme cca 20 minut, když se neklepe vnitřek. Necháme vychladnout a krájíme. Moc nám chutnal a byl za dva dny pryč, takže nevím, jak dlouho vydrží v lednici. 😀 Na tomhle receptu je super, že to můžete naplnit čímkoliv a těsto bude určitě fungovat i na sladký koláč. Dobrou chuť!

Snídaně na sladko

Co budete potřebovat?

  • rostinné mléko dle chuti (já použila hráškové)
  • sušené ovoce
  • čerstvé ovoce
  • třtinový cukr / čekankový sirup
  • skořice
  • ghí / kokosový olej

Jak postupovat?

Je to poměrně easy věda. Stačí smíchat jakékoliv bezlepkové vločky (pohankové, jáhlové, ovesné bez lepku atp., případně i rýžové) s rostlinným mlékem 2:1, tedy dva díly mléka, jeden vloček a osladit čekankou nebo třinovým cukrem. Poté přidat mrazem sušené ( ne takový to super cukernatý sušený ) ovoce dle chuti, já měla dračí ovoce a žlutý meloun. To celé povařit, dokud vločky nezměknou spolu se skořicí.

Mezitím si na pánvičce opečte čerstvé ovoce dle výběru na ghíčku nebo kokosáči, já dala jablko bez slupek. Zasypat třtinovým cukrem nebo zalít čekankovým sirupem a nechat zkaramelizovat.

No a tradá! Buži snídaně je na světě. 🙂 Variacím se meze nekladou.

Zapečené brambory na sto tisíc způsobů

Skvělý recept, co dům (lednice) dá

Co budeš potřebovat?

  • 8 středně velkých brambor
  • 1 cooking alpro smetanu
  • sůl
  • pepř
  • kuřecí stehenní řízky
  • žampiony
  • kukuřice
  • lahůdková paprika
  • bílý pepř
  • bezlaktózová gouda
  • bezlaktózová mozzarella

Jak postupovat?

Jednoduše omyješ brambory, žádný loupání, slupky mají vitamíny. Vyleješ dno rostlinnou smetanou a pokládáš plátky brambor na dvě patra, každé patro posolíš a lehce opepříš, pak dáš vrstvu masa, může být i losos nebo tofu. To posolíš, opepříš a posypeš lahůdkovou paprikou. Refluxáři, kořeňte s mírou! ☝️ Pak přidáš žampíky a kukuřici nebo cokoliv jiného dle chuti. Zasypeš strouhaným sýrem gouda a položíš další dvě patra brambor stejným stylem. Zaliješ zbytkem smetany.

Dáš péct na 180 na 60 minut. Poté natrháš navrch mozzarellu a dáš ještě dopéct na 30 minut. Dobrůtečka!

Tip: Důležitý je kontrolovat, jak ti to měkne a případně nechat dýl, vytáhnout dřív. Podle konzistence. Mělo by to pěkně probublat a opéct se shora.

Těstoviny ála itáliáno blondiáno

Tahle ňamka tě zaručeně dostane do kolen. Základem jsou bezlepkové špagety, alpro cooking smetana a pak už je to na tvý fantazii.

Co potřebuješ?

  • bezlepkové špagety
  • supervelkou pánev
  • šalotku
  • stroužek česneku
  • cooking alpro smetanu
  • parmezán
  • krevety (kuřecí, tofu, sojový maso, tempeh, losos…)
  • žampiony (cuketa, rajče nebo paprika (pokud neřešíš reflux), olivy, sušený rajčata atd.)
  • olivový olej
  • sůl
  • peř

Postup?

Uvaříš si špagety. Na velké pánvi si mezitím na oliváči orestuješ šalotku a česnek nadrobno nakrájené. U refluxu dodržte jednu cibulku, jeden stroužek. Pokud nemáte reflux, doporučuju dvě šalotky a dva česnečky. Pak přisypeme na kousky nakrájené maso,tofu nebo krevety či rybu. Zarestujeme dozlatova. Přidáme zeleninu, znovu zatáhnout aspoň chvíli. Dávám to na sklokeramice na sedmičku. Pak přilijeme smetanu (cooking alpro). Přiklopíme a 10 minut vaříme pod pokličkou.

Nakonec přidáme špagety a vše promícháme dohromady. Nasypeme parmezán a promícháme. Hotovo! Můžeme dozdobit sýrem, čerstvými bylinkami nebo olivovým olejem.

Tak si nechte šmakovat. <3

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *