Vzpomínám si, když jsem zkoušela připravit panenku poprvé. Byla jsem děsně nervózní, protože jsem do té doby s masem moc nepracovala. Ono udělat maso tak, aby bylo podle našich představ, je konec konců trošičku věda. V dnešním článku poradím, jak na panenku, která je uvnitř krásně růžová a zvenku křupavá a také přihodím pár tipů, co k tomu. 🙂
Jak připravit maso
Maso si očistíme od blan a aspoň přes noc naložíme. Tohle nezanedbejte, protože blanky pak zbytečně kazí požitek z jídla. 🙂
Na marinádu:
- Olivový olej
- sůl
- pepř
- chilli
- stroužek česneku
- rozmarýn (čerstvý je lepší)
S marinádou je to ale hodně o vás a vašich chutích. Nebojte se přidat lahůdkovou papriku, provensálské bylinky nebo cokoliv, co máte rádi. Nezapomínejte ale, že méně je někdy více, a to u masa platí dvojnásob.

Panenku dávám do uzavíratelného sáčku nebo krabičky, kam přiliju olivový olej, aby dobře obalil maso a nasypu koření. Maso by mělo být rovnoměrně obalené kořením a olejem.
Jdeme smažit
Naloženou panenku dáme na rozpálenou pánvičku na vyšší teplotu. Na indukci dávám 7 a na sklokeramice jsem ji dělala na 8. Záleží na síle vaší plotýnky. Na plynu bych to dala na střední, až silnější plamen.
Na teflonové pánvičce už nepřidávám olej, protože ho je dost v marinádě a na kvalitním nádobí se nepřichytává. Opékám a otáčím maso vždy cca po 3 minutkách, dokud není pružné. Nesmí být měkké. V momentě, kdy je panenka krásně opečená ze všech stran a pružná, zabalím jí do 2 vrstev alobalu a dám na teplé místo. Já ji zabalenou v alobalu ještě obalím utěrkou a dám na 10 minut odpočinout do peřiny.
Nevylívejte šťávu!
V alobalu vám zůstane spousta šťávy. Tu nevylívejte a přelijte si ji někam stranou. Dá se z ní udělat super omáčka. A ne jedna!
Omáčky k masu
Pepřová omáčka
- šťáva z masa
- 3 lžíce majonézy
- 2 lžíce zakysané smetany
- zelený pepř (naložený ve slaném nálevu)
- černý pepř
- sůl dle chuti
Všechny suroviny smíchejte, dochuťte solí a rozmixujte. Já ještě přidávám celé kuličky pepře, protože mám ten naložený zelený fakt ráda a ty kuličky na skus mi tam prostě jdou. 😀
Avokádová omáčka
- Jedno zralé avokádo
- stroužek česneku
- 2 lžíce kysané smetany
- sůl
- pepř
- chilli
- citronová šťáva (cca půl lžičky)
Všechno rozmixovat a k tomu masu to je faaaakt porno! 😀
Omáčka z uzené papriky
- šťáva z masa
- sůl
- 1 lžička uzené papriky (koření)
- 2 lžíce majonézy
- 2 lžíce zakysané smetany
Smíchat nebo rozmixovat a je hotovo.
Koktejlová omáčka
Tahle omáčka má hodně obměn, ale ta, kterou jsem si zkombinovala podle sebe zatím chutnala všem, co ji testovali. 😀 Takže tady to máte!
- 3 lžíce majonézy
- 2 lžíce zakysané smetany
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1,5 lžičky kvalitního kečupu (ano i takový existuje :D)
- špetka soli a pepře
Všechno smíchejte dohromady. Easy as f*ck, ale fakt dobrý!
Přílohy k panence
Domácí hranolky
- Brambory nebo batáty
- olivový olej
- sůl
- pepř
- provensálské bylinky
- chilli
Brambory nebo batáty omyju a nakrájím na hranolky. Tady asi funguje nejlíp: „tak jak to máte rádi“. Někdo dává přednost tlustším, někdo hubenějším, někdo loupe a někdo ne. Já neloupu, protože ve slupce je nevíc vitamínů. Vždycky ale důkladně meju a čistím, okrajuju a tak.
Nakrájené brambory nebo batáty dám do větší misky, pocákám olejem, posypu kořením a promíchám, aby se rovnoměrně obalily. Nasypu na pečící plech a peču na 180 stupňů na horkovzduch, dokud nemají nahnědlé okraje.
Pečená zelenina
Další oblíbenou přílohou je pečená zelenina. Pro mě je takhle příloha už celkem klišé, protože to máme rádi, je to zdravý a hodí se to k rybě, masu, sýru nebo jen tak.
- žlutá paprika
- červená paprika
- cherry rajčata
- červená cibule
- cuketa
- olivový olej
- sůl
- pepř
- lahůdková paprika
- chilli
Zeleninu si omyju, očistím a nakrájím na menší kostičky. Cca 1,5 cm. Rozložím na pečící papír, pocákám olejem a okořením. Peču na 180 stupňů horkovzduch, dokud neztmavnou okraje.
Panenku ale někdy připravím i klasicky s bramborovou kaší nebo opečenou bagetkou s bylinkovým máslem. Fantazii se meze nekladou.
No a to je pro dnešek všechno! 😀 Jak vidíte, je to fakt jednoduchý a věřte mi, že to zvládnete, i když nejste zrovna Gordon Ramsay.
Klidně mi napište, jaký recept byste si přáli příště. Mějte se krásně a mějte se rádi!