5 tipů na rychlé jídlo

Není to nic lowcarb, vegan, suger free, food free ani nic. Je to prostě moc dobrý, ale relativně zdravý a máte to hotový za chviličku. Aneb 5 tipů na jídla, která vám zaberou minimum času a nestojí žádnou námahu.  K přípravě těchto dobrot nemusíš být Gordon Ramsey. 😀

Tortily s jalapenos

Neskutečná rychlovka a výborná záležitost pro milovníky sýra a pálivých jídel. 

Co budete potřebovat na 2 porce:

2 – 3 tortily – já mám nejraději ty Nuevo Progreso (rohlik, Penny) 
100g goudy
100g cheddaru
Krájené jalapenos – kupuji v albertu ty jejich za 26 a jsou nej

Postup:

  1. Připravte si pečící papír na plech a dejte předehřát troubu na 160 stupňů horkovzduch nebo 180 horní i spodní ohřev. 
  2. Tortily nakrájejte na trojúhelníčky, velikost nechám na vás, já většinou placky hodím na sebe a rozříznu napůl svisle a pak křížem, takže vznikne z každé placky 6 trojúhelníčků.
  3. Vyskládejte na plech a na tortily doprostřed umístěte oba druhy sýrů.
  4. Na sýry pak plátky jalapenos dle chuti. My máme rádi hodně pálivý, tak dávám dva až tři kousky na trojúhelníček.
  5. Dáme péct, dokud rohy tortil nezezlátnou. Většinou mi tohle množství vychází na dva plechy, takže debužírujeme první a pak si přidáme druhý.

Tip: „Nejlepší jsou horké a troška zakysané smetany na namáčení krásně zjemní pálivost a osvěží chuť.“

Rajčatová polévka s mozzarellou a avokádem

Výborná polévka, která zasytí a zároveň má minimum kalorií. Hotová za pát minut.

Co budeme potřebovat na 2 porce:

1 balení pasírovaných rajčat
1 konzervu loupaných rajčat – krájená nebo pak pokrájíme
1 mozzarellu
1 zralé avokádo
sůl
pepř
skořici
chilli
provensálské bylinky
žervé
1 lžící třtinového cukru

Postup:

  1. Pasírovaná rajčata a loupaná rajčata z plechovky si vylijeme do kastrůlku a dáme vařit.
  2. Přidáme koření dle chuti, je nutné v průběhu ochutnávat, protože každý má rád jinak pálivé, jinak slané apod. S provensálským opatrně, začněte se špetkou. Já dávám od všeho zhruba půl lžičky.
  3. Nechte projít varem a přidejte 2 lžíce žervé na zjemnění chuti. Nechte ještě chvíli bublat na malém plameni nebo nízké teplotě.
  4. Mezitím do misek vyskládejte na dno mozzarellu nakrájenou na plátky. Polovina mozzarelly na misku.
  5. Nalijte polévku do misek s připraveným sýrem a na vrch polévky vyskládejte avokádo nakrájené na plátky, to pak lehce posypte hrubou solí a chilli.
  6. Lze dozdobit smetanou na zjemnění a pak už jen spapat.

Pečená zelenina s česnekovým dipem

Tip: Kdo ví, že by se zeleniny s dipem prostě nenajedl, tohle je ideální i jako příloha k masu, i s tím dipem. Děláme si to třeba k lososovi. 🙂

Vitamínová bomba a lehoučká véča. Tohle zvládne i váš chlap. A i když se na to nejdřív bude šklebit, bude mu to nakonec chutnat stejně jako vám. 😀

Na 2 porce potřebujeme: 

Zelenina podle chuti (používám cuketu, papriky, rajčata, červenou cibuli, lilek, dýni hokaido, ale můžete vyzkoušet i další)
150 ml zakysané smetany
1 stroužek česneku
Pepř
Sůl
Chilli
Provensálské bylinky
Olivový olej

Postup:

  1. Předehřejeme si troubu na 150 horkovzduch nebo 170 horní a spodní ohřev. Na plech si připravíme pečící papír.
  2. Zeleninu omyjeme a nakrájíme na větší kousky.
  3. Okořeníme dle chuti, stačí méně, zelenina získá pomalým pečením boží chuť.
  4. Lehce pocákáme oliváčem a vložíme do trouby.
  5. Necháme péct cca půl hodiny. Až budou černat okraje a zelenina bude měkká, tak je to ono.
  6. Mezitím si najemno rozsekáme česnek, který dáme do zakysanky, přidáme sůl, čerstvě pomletý pepř, provensálské a zamícháme. (Je dobré ho nechat chvíli odležet v lednici, třeba než se zeleninka upeče.

Pečená řepa s řeckým sýrem

Hrozně easy a hrozně dobrý.

Na 2 porce potřebujeme:

3–4 syrové řepy 
Sýr řeckého typu, lepší je takový ten měkčí (nejlepší řecký z Lidlu)
Nahrubo namletý pepř
Chilli
Olivový olej
(Může být i rukola nebo polníček a balsamiko na doplnění)

Postup:

  1. Troubu si předehřejeme na cca 160 stupňů. Řepu si omyjeme, oloupeme a nakrájíme na větší měsíčky. 
  2. Poskládáme řepu na plech a okořeníme solí, pepřem a chilli a pokapeme olivovým olejem. 
  3. Řecký sýr nadrobíme na řepu a ještě jednou opepříme nahrubo namletým pepřem.
  4. Dáme péct na cca 35 až 40 minut, dokud řepa nezměkne.
  5. Pokud chcete, na talíř můžeme mezitím položit rukolu nebo polníček, hotovou řepu pak umístíme na zelenou „peřinku“ a zakápneme jen lehoučce balsamikem.

Lososový chlebík

Rychlovka za studena, žádný pečení ani vaření. Easy peasy. Snídaně, večeře, svačina…

Na 2 porce potřebujeme:

1 balení uzeného lososa (cca 150g)
čerstvý kopr
žitný chléb
cottage sýr
Pepř
Citronová šťáva

Postup:

  1. 4 krajíčky chleba namažeme (bohatě) cottage sýrem a opepříme ideálně pepřem z mlýnku.
  2. Uzeného lososa natrháme na kousky a poklademe na sýr.
  3. Kopr omyjeme a natrháme na lososa.
  4. Lehce zakápneme citronovou šťávou a mňam.

Všechny tyhle recepty jsou snadné, rychlé a nenáročné. Prestože jsou relativně zdravé, chutnají báječně! Dejte mi vědět do komentářů, jestli máte také tip na super rychlou dobrotu. (Chleba se šunkou znám. :D).

Krásný den!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *