Není to nic lowcarb, vegan, suger free, food free ani nic. Je to prostě moc dobrý, ale relativně zdravý a máte to hotový za chviličku. Aneb 5 tipů na jídla, která vám zaberou minimum času a nestojí žádnou námahu. K přípravě těchto dobrot nemusíš být Gordon Ramsey. 😀
Tortily s jalapenos
Neskutečná rychlovka a výborná záležitost pro milovníky sýra a pálivých jídel.

Co budete potřebovat na 2 porce:
2 – 3 tortily – já mám nejraději ty Nuevo Progreso (rohlik, Penny)
100g goudy
100g cheddaru
Krájené jalapenos – kupuji v albertu ty jejich za 26 a jsou nej
Postup:
- Připravte si pečící papír na plech a dejte předehřát troubu na 160 stupňů horkovzduch nebo 180 horní i spodní ohřev.
- Tortily nakrájejte na trojúhelníčky, velikost nechám na vás, já většinou placky hodím na sebe a rozříznu napůl svisle a pak křížem, takže vznikne z každé placky 6 trojúhelníčků.
- Vyskládejte na plech a na tortily doprostřed umístěte oba druhy sýrů.
- Na sýry pak plátky jalapenos dle chuti. My máme rádi hodně pálivý, tak dávám dva až tři kousky na trojúhelníček.
- Dáme péct, dokud rohy tortil nezezlátnou. Většinou mi tohle množství vychází na dva plechy, takže debužírujeme první a pak si přidáme druhý.
Tip: „Nejlepší jsou horké a troška zakysané smetany na namáčení krásně zjemní pálivost a osvěží chuť.“
Rajčatová polévka s mozzarellou a avokádem
Výborná polévka, která zasytí a zároveň má minimum kalorií. Hotová za pát minut.

Co budeme potřebovat na 2 porce:
1 balení pasírovaných rajčat
1 konzervu loupaných rajčat – krájená nebo pak pokrájíme
1 mozzarellu
1 zralé avokádo
sůl
pepř
skořici
chilli
provensálské bylinky
žervé
1 lžící třtinového cukru
Postup:
- Pasírovaná rajčata a loupaná rajčata z plechovky si vylijeme do kastrůlku a dáme vařit.
- Přidáme koření dle chuti, je nutné v průběhu ochutnávat, protože každý má rád jinak pálivé, jinak slané apod. S provensálským opatrně, začněte se špetkou. Já dávám od všeho zhruba půl lžičky.
- Nechte projít varem a přidejte 2 lžíce žervé na zjemnění chuti. Nechte ještě chvíli bublat na malém plameni nebo nízké teplotě.
- Mezitím do misek vyskládejte na dno mozzarellu nakrájenou na plátky. Polovina mozzarelly na misku.
- Nalijte polévku do misek s připraveným sýrem a na vrch polévky vyskládejte avokádo nakrájené na plátky, to pak lehce posypte hrubou solí a chilli.
- Lze dozdobit smetanou na zjemnění a pak už jen spapat.
Pečená zelenina s česnekovým dipem
Tip: Kdo ví, že by se zeleniny s dipem prostě nenajedl, tohle je ideální i jako příloha k masu, i s tím dipem. Děláme si to třeba k lososovi. 🙂
Vitamínová bomba a lehoučká véča. Tohle zvládne i váš chlap. A i když se na to nejdřív bude šklebit, bude mu to nakonec chutnat stejně jako vám. 😀

Na 2 porce potřebujeme:
Zelenina podle chuti (používám cuketu, papriky, rajčata, červenou cibuli, lilek, dýni hokaido, ale můžete vyzkoušet i další)
150 ml zakysané smetany
1 stroužek česneku
Pepř
Sůl
Chilli
Provensálské bylinky
Olivový olej
Postup:
- Předehřejeme si troubu na 150 horkovzduch nebo 170 horní a spodní ohřev. Na plech si připravíme pečící papír.
- Zeleninu omyjeme a nakrájíme na větší kousky.
- Okořeníme dle chuti, stačí méně, zelenina získá pomalým pečením boží chuť.
- Lehce pocákáme oliváčem a vložíme do trouby.
- Necháme péct cca půl hodiny. Až budou černat okraje a zelenina bude měkká, tak je to ono.
- Mezitím si najemno rozsekáme česnek, který dáme do zakysanky, přidáme sůl, čerstvě pomletý pepř, provensálské a zamícháme. (Je dobré ho nechat chvíli odležet v lednici, třeba než se zeleninka upeče.
Pečená řepa s řeckým sýrem
Hrozně easy a hrozně dobrý.

Na 2 porce potřebujeme:
3–4 syrové řepy
Sýr řeckého typu, lepší je takový ten měkčí (nejlepší řecký z Lidlu)
Nahrubo namletý pepř
Chilli
Olivový olej
(Může být i rukola nebo polníček a balsamiko na doplnění)
Postup:
- Troubu si předehřejeme na cca 160 stupňů. Řepu si omyjeme, oloupeme a nakrájíme na větší měsíčky.
- Poskládáme řepu na plech a okořeníme solí, pepřem a chilli a pokapeme olivovým olejem.
- Řecký sýr nadrobíme na řepu a ještě jednou opepříme nahrubo namletým pepřem.
- Dáme péct na cca 35 až 40 minut, dokud řepa nezměkne.
- Pokud chcete, na talíř můžeme mezitím položit rukolu nebo polníček, hotovou řepu pak umístíme na zelenou „peřinku“ a zakápneme jen lehoučce balsamikem.
Lososový chlebík
Rychlovka za studena, žádný pečení ani vaření. Easy peasy. Snídaně, večeře, svačina…

Na 2 porce potřebujeme:
1 balení uzeného lososa (cca 150g)
čerstvý kopr
žitný chléb
cottage sýr
Pepř
Citronová šťáva
Postup:
- 4 krajíčky chleba namažeme (bohatě) cottage sýrem a opepříme ideálně pepřem z mlýnku.
- Uzeného lososa natrháme na kousky a poklademe na sýr.
- Kopr omyjeme a natrháme na lososa.
- Lehce zakápneme citronovou šťávou a mňam.
Všechny tyhle recepty jsou snadné, rychlé a nenáročné. Prestože jsou relativně zdravé, chutnají báječně! Dejte mi vědět do komentářů, jestli máte také tip na super rychlou dobrotu. (Chleba se šunkou znám. :D).
Krásný den!