Máme tu podzim. Počasí nám dává jasně najevo, že na opalovačku už můžeme zapomenout. Teď, když jsem se konečně zase pustila do cvičení. 😀 No nedá se nic dělat, je na čase vyměnit ledovou kávu a vychlazené Prosseco na trávníku za horký nápoj konzumovaný v huňaté dece s pohledem z okna na to depresivní sychravo. Jo… i tahle děsná vyhlídka má ovšem něco do sebe. Oblíbené drinky typu svařák, zázvorový čaj s medem a citronem či legendární grog, jsou asi všem známé. Já jsem nedávno vyzkoušela při příležitosti Harry Potter maratonu Máslový ležák.
Kupovaný máslový ležák?

Můj první krok vedl na e-shop s dobrůtkami z Anglie a USA, kde jsem koupila dvě lahve originálního HP ležáku. Pro představu stála jedna 129,- což není něco, co bych si dobrovolně koupila vícekrát, v případě, že mi to lahodností neutrhne chuťový pohárky. Hádejte co… Byl hnusnej a to jakože fakt hnusnej. 😀 Taková přeslazená limonáda s příchutí něčeho co hodně vzdáleně připomnělo umělý karamel a máslové aroma, které se dává do pečení. Nechává to na jazyku takový ten ocas umělého sladidla a prostě hnus. Už never ever. Tudíž jsem si druhou flašku nechala neotevřenou na ozdobu u mé Harry Potter sbírky knih. Takže využití jsem pro něj našla.
Není nad domácí umění
Vyzkoušely jsme ale s holkama domácí výrobu, kdy jsme si upravily dle svého pár receptů, které jsme spojily dohromady a výsledek? Lahoda! Nevěřila jsem tomu, ale fakt to chutnalo tak, jak jsem si to při čtení knížky představovala.
Co budete potřebovat (na 6-8 porcí)

- 4 x Strongbow honey
- 2 x Ginger beer
- 1/2 l bílého rumu
- 1 x smetanu ke šlehání Karamel
Na karamel
- 1/2 hrnku cukru
- 1/4 hrnku vody
- 1/4 másla sůl
Jak uvařit máslový ležák:
Cidery – Strongbow honey a ginger beer zahřejte v hrnci, aby byly horké, nikoliv do varu. Poté přilijte bílý rum a ještě chvíli ohřívejte. Mezitím si připravte karamel, vyšlo mi to tak, že jsem dala na sporák obojí najednou a trvalo to skoro stejně dlouho jako ohřívání základu pro ležák. Do menšího hrnce si nasypte cukr a zalijte vodou. Nemíchejte a nechte probublat, dokud nezačne hnědnout. V momentě, kdy máte hustou bublající hmotu nahnědlé barvy, vypněte plyn (ohřev) a přidejte máslo. Za stálehé míchání zchladíte máslem cukrovou hmotu a dosáhnete hladké konzistence. Pozor, karamel velmi rychle tuhne a je potřeba s ním pracovat rychle.
Část karamelu, cca 3-4 lžíce nalijte do hrnce s horkým ležákem a zbytek lijte v proužcích na pečící papír. Ještě mokrý ho na papíře osolte, aby vám vzniknul můj oblíbený salted caramel. (Tento krok je volitelný, můžete nechat karamel i tak jak je).
Ležák promíchejte s karamelem, dokud se v něm úplně nerozpustí. Nalijte do sklenic a navrch dejte vyšlehanou šlehačku. Karamel na papíře ztvrdne a můžete ho rozbít na střípky. Dozdobte s ním šlehačku na vrchu dle chutí.
Kombinace karamelu a šlehačky pustí do horkého nápoje neskutečně lahodné máslové aroma. Chutná to naprosto báječně a rozhodně zahřeje. 🙂 Určitě je možné připravit i nealko verzi, ale pochybuju, že bude tak dobrá. 😀
Počet kalorií? Asi milion. Ale koho to zajímá, když je to tak dobrý? 🙂